Tiedon valta suorituskyvyn kehittämisessä

22.01.
2014

Essi Antila

Essi Antila

Asuu: Sahalahdella
Motto: Kulje lempeästi kohti unelmiasi - nauttien matkasta.
Lue lisää: www.optimoriding.comEssi Antila

Pelkkiä sinivalkoisia ruusukkeita, huippufiiliksiä ja yhtä ratsastuksellista juhlaa! Eksponentiaalista kehitystä, vain hyviä ratsastuksia ja aina täydessä tikissä oleva hevonen! Kuulostaako tutulta? - Ei minustakaan. Kun on päättänyt seurata sydäntään, ja omistaa elämänsä hevosille ja ratsastukselle, on oppinut ymmärtämään, että yhtä onnistunutta suoritusta edeltää hurjasti kärsivällisyyttä, uskoa ja työtä.


Mutta jokainen meistä sydämeltään hevosihmisistä tietää myös sen, että ne onnistumisen kokemukset ovat niin sanoinkuvaamattoman uskomattomia, että niiden vuoksi kannattaa tehdä työtä – vaikkei arki aina olisikaan yhtä juhlaa.


Mutta miten voisimme vähentää niitä epätoivon nimissä vuodatettujen kyynelten määrää? Kun itse mietin, mikä on syönyt hevosurallani eniten omaa energiaani, voin heti todeta: pahinta on epätietoisuus. Mielessä pyörivät silloin kysymykset: mitä voisin tehdä parantaakseni asian? Miten pääsisin seuraavalle tasolle?


Olen tullut tulokseen, että tieto ei lisää tuskaa, vaan se on valtaa. Tieto on valtaa toimia tehokkaammin ja lakata murehtimasta. Mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän hukkaat aikaasi epätietoisuudessa painimiseen ja sitä nopeammin saat pudonneet ohjat käsiisi.


Tiedon avulla pystyt luomaan suunnitelman, jonka avulla kanavoit aiemmin epätietoisuudessa märehtimiseen käyttämäsi energian toimintaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan kyllä, mutta voit olla haasteidenkin edessä paljon paremmassa tunnetilassa, kun tiedät, mitä olet tekemässä. Ja se tekee arjestasi paljon nautinnollisempaa.


Sanotaan, että mitä paremmaksi ratsastuksessa tulee, sitä enemmän ymmärtää kehityksensä tarpeen. Ratsastus on varmasti yksi vaikeimmista urheilulajeista – sillä sinun on oltava yhtä aikaa niin urheilija kuin valmentaja. Kilpailusuorituksessa onnistuminen edellyttää ratsastajan kehon ja mielen sekä hevosen kehon ja mielen tasapainoa – ja sitä, että ne säilyvät erilaisissa liikkeen muodoissa missä tahansa ympäristössä. Suoritusta rajoittaa aina se tekijä, joka on siinä tilanteessa vähiten optimissaan. Niiden tekijöiden löytämiseksi ja kehittämiseksi tarvitaan paljon tietotaitoa.


Ammattitaitoisen tiimin muodostaminen on yksi tärkeimmistä asioista, mitä voit tehdä suoritustenne kehittämiseksi. Kukaan ei ehdi elämänsä aikana tulla huippuammattilaiseksi kaikessa. Sinulla itselläsi tulee kuitenkin olla ymmärrys siitä, mitä rajoittavaa tekijää lähdetään kehittämään ja keneltä saat tehokkaimmin apua. Siksi jatkuva tietotaidon kohentaminen on elintärkeää, jotta suorituksenne voisivat edetä kohti optimia. Tietoa tarvitset myös silloin, kun etsit ammattilaisia tiimiisi ja kun analysoit heidän työtään hevosesi suorituskyvyn kehittämiseksi.


Olen juuri julkaisemassa tehokasta verkkovalmennuskurssia hevosen suorituskyvyn arvioinnista ja kehittämisestä. Koska minullekin tiimi on todella tärkeä, haastattelin kurssia varten alamme huippuja. Tutustu Optimo Ridingin Suorituskykyisempi ratsu –verkkovalmennukseen ja siihen, mitä kilparatsastajat sanovat kurssistamme: www.optimoriding.com